Τηλέφωνο HappyByte 210-300-9540 0      Blog      Panel

 

WordPress 5.0 - Τι αλλάζει στο WordPress


1) Με λίγα λόγια

Το WordPress 5.0 κυκλοφόρησε το Δεκέμβρη που μας πέρασε. Είναι η ποιό σημαντική αλλαγή για το WordPress από τότε που κυκλοφόρησε. Διαθέτει ένα τελείως νέο σύστημα συγγραφής σελίδων με την ονομασία Gutenberg. Ο νέος editor χρησιμοποιεί ένα νέο concept που βασίζεται στα blocks. Θα δούμε αναλυτικά τι είναι ο νέος block editor και πως μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε άρθρα και σελίδες για το site σας.

Welcome to WordPress 5.0

2) Πριν αναβαθμίσετε

Αρχικά να πούμε ότι ακριβώς επειδή το νέο WordPress φέρνει ριζικές αλλαγές με τα blocks ίσως να μην είναι καλή ιδέα να αναβαθμίσετε ευθύς αμέσως. Πολλά themes και plugins δεν είναι ακόμη έτοιμα για το WordPress 5.0, οπότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον προμηθευτή του theme ή των plugin σας για να δείτε πότε θα είναι ασφαλές να προχωρήσετε σε αναβάθμιση.

Αν είστε τολμηρός και αποφασίσετε να προχωρήσετε σε αναβάθμιση δεν υπάρχει πρόβλημα, μια και στη HappyByte κρατάμε πάντα καθημερινά backups. Ακόμη και αν η αναβάθμιση προκαλέσει πρόβλημα στο site σας, απλά ζητήστε μας να το επαναφέρουμε σε ένα προηγούμενο backup. Φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα ο έξυπνος τρόπος, του να κάνετε ένα αντίγραφο του site σας σε ένα subdomain και να κάνετε εκεί τους πειραματισμούς σας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα διακοπεί σε καμιά περίπτωση η λειτουργία της σελίδας σας.

3) Νέος τρόπος ανάπτυξης

Μέχρι τώρα είχαμε δύο κύριες κυκλοφορίες του WordPress κάθε χρόνο και μερικές μικρότερες ενδιάμεσα. To σχέδιο που ακολουθεί πλέον η ομάδα του WordPress είναι να μην υπάρχουν deadlines όσον αφορά το πότε θα κυκλοφορεί μια νέα έκδοση. Οι νέες εκδόσεις θα κυκλοφορούν όταν και εφόσον είναι έτοιμες. Έτσι θα υπάρχει περισσότερος χρόνος στην ομάδα των developers για να φέρουν στο project ριζικές αλλαγές.

4) Τι είναι το Gutenberg;

Το Gutenberg είναι η κωδική ονομασία που έχει δωθεί στην νέα γενιά του WordPress block editor. Ώς τέτοια, πολλες φορές μπορεί να το δείτε να αναφέρεται απλά ώς block editor ή σκέτο editor, αντί για Gutenberg.

Το κύριο συστατικό του νέου editor είναι τα blocks. Τα blocks είναι μικρά κομμάτια περιεχομένου τα οποία μπορεί να είναι βασικά οτιδήποτε.

  • Απλό κείμενο
  • Εικόνες ή galleries
  • Embedded video (π.χ. Ένα youtube video)
  • Tweets, Facebook posts κλπ
  • Κουμπιά
  • Widgets (τα οποία έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε στη sidebar)
  • Πίνακες

gutenberg

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσετε εσείς νέους τύπους blocks γράφοντας plugins. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέους τύπους blocks εγκαθιστόντας plugins. Για παράδειγμα μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα plugin το οποίο να σας δίνει τη δυνατότητα να περάσετε ένα block με Google map. Σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε το plugin Otter blocks για να δοκιμάσετε μερικές τέτοιες νέες δυνατότητες.

Τα blocks είναι όχι απλά το μέλλον του WordPress αλλά το σχέδιο της ομάδας ανάπτυξης είναι να χρησιμοποιούνται στο μελλον για την παραμετροποίηση ολόκληρου του site σας και όχι μόνο των άρθρων και σελίδων. Στο μέλλον θα μπορείτε μέσω του block editor να παραμετροποιείτε όλα τα μέρη του site σας όπως menus, sidebars, footers & headers.

Η δημιουργία του Gutenberg block editor ήταν μια καλή αφορμή να χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες όπως το React, το οποίο είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript την οποία χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων το Facebook και το Instagram. Επίσης o νέος editor χρησιμοποιεί το REST API και τεχνολογίες όπως ESnext + JSX, WebPack. O developer Riad Benguella έχει γράψει ένα πολύ ωραίο και αναλυτικό άρθρο για τις αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης του WordPress.

5) Τι γίνεται αν μου αρέσει περισσότερο ο παλιός editor;

Κανένα πρόβλημα. Ο παλιός editor πλέον λέγεται Classic Editor και είναι διαθέσιμος για κατέβασμα σαν plugin. O Classic editor χρησιμοποιείται για περιεχόμενο που είχατε γράψει πριν αναβαθμίσετε σε WordPress 5.0. Μπορείτε πολύ απλά να πάτε σε όποιο άρθρο θέλετε και να επιλέξετε “Convert to blocks”. Αυτή η επιλογή θα μετατρέψει το παλιό σας περιεχόμενο στη νέα μορφή των blocks.

Convert to blocks


6) Το νέο 2019 theme

To νέο theme που έρχεται μαζί με το WordPress 5.0 λέγεται Twenty Nineteen (2019) και είναι πλήρως συμβατό με το Gutenberg και το νέο concept των blocks.

Twenty Nineteen theme

Twenty Nineteen theme

7) Και τι γίνεται με το WooCommerce;

Θα χαρείτε όταν μάθετε ότι το WooCommerce σχεδιάζει να υποστηρίξει πλήρως το νέο concept των blocks. Μάλιστα έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα νέο plugin με το όνομα Product blocks το οποίο σας επιτρέπει να περνάτε προιόντα και κατηγορίες προιόντων στα άρθρα σας. Στο μέλλον η λειτουργικότητα του plugin αυτού θα περάσει στο core του WooCommerce.

8) Συνοψίζοντας

Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις αλλαγές που φέρνει το WordPress 5.0 και ο Gutenberg block editor. Το μέλλον του WordPress φαίνεται λαμπρό και φυσικά το αγαπημένο μας CMS γίνεται πολύ ποιό εύκολο στη χρήση και γεμάτο νέες δυνατότητες. Περιμένουμε να δούμε με χαρά τι θα δημιουργήσετε εσείς οι developers με τις νέες δυνατότητες που έχετε στα χέρια σας.



Ακολουθήστε μας, για να μαθαίνετε τα νέα μας και τις δημοσιεύσεις του blog μας.
Facebook Twitter


Όλα τα άρθρα