Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πολλοί webmasters επιλέγουν να μην κάνουν updates.
Ο φόβος της αλλαγής.
Οι άνθρωποι από τη φύση μας είμαστε αρχικά αρνητικοί απέναντι σε κάθε τι καινούριο. Ο λόγος είναι ότι όταν αναγκαζόμαστε να μάθουμε κάτι νέο ξεβολευόμαστε από τη κατάσταση που είμαστε τώρα. Επίσης το να μάθουμε κάτι νέο συνεπάγεται κάποιο κόπο που οι περισσότεροι δεν τον θέλουμε.
Ένα παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας βλέπουμε σε πολλές εγκαταστάσεις WordPress που έχουν το Classic Editor Plugin. Πολλοί webmasters δεν θέλουν να μάθουν πως λειτουργεί ο νέος block editor που εμφανίστηκε στην έκδοση 5 του WordPress με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο plugin που τον αντικαθιστά με τον κλασικό editor της έκδοσης 4.
Από την άλλη όμως ο block editor φέρνει νέες δυνατότητες και μια καλύτερη εμπειρία χρήσης στη δημιουργία άρθρων και περιεχομένου. Άρα με το να μένει κανείς πίσω, χάνει όλες τις βελτιώσεις που έχουν δημιουργηθεί από μια ομάδα ειδικών στο User Experience & στο design.
Εξάλλου αν είμασταν αρνητικοί πάντα απέναντι σε κάθε τι νέο, το ίδιο το WordPress δεν θα είχε όλες αυτές τις δυνατότητες που το κάνουν τόσο ισχυρό. Η αλλαγή λοιπόν μπορεί αρχικά να συνοδεύεται από λίγη παραπάνω προσπάθεια αλλά μας πάει μπροστά και μας δίνει νέες δυνατότητες.
Αν δεν χάλασε μην το φτιάχνεις
Σίγουρα θα έχετε ακούσει το παραπάνω ρητό (If it ain’t broken don’t fix it) το οποίο έκαναν γνωστό κυρίως οι software developers. Γιατί να κάνουμε update αν το site μας δουλεύει κανονικά; Ο λόγος είναι ότι το site μας μπορεί να δουλεύει τώρα κανονικά, αλλά αυτό πιθανότατα θα αλλάξει στο μέλλον.
Ας δούμε λίγο πως δουλεύει η διαδικασία των updates στο WordPress (και γενικά σε κάθε software). Αρχικά κάποιος χρήστης του WordPress ή κάποιος plugin ή theme developer βρίσκει ένα bug στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια το αναφέρει στην ομάδα του ανάπτυξης του WordPress προς επίλυση. Η ομάδα του WordPress διορθώνει διάφορα τέτοια bugs και τα ομαδοποιεί σε ένα update το οποίο και διαθέτει προς download.
Εκτός από εμάς που είμαστε χρήστες, πρόσβαση σε αυτά τα bugs και στον κώδικα τους έχουν και διάφοροι hackers. Οι hackers χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα scripts που λέγονται spiders (επειδή ταξιδεύουν στον ιστό/web). Με αυτό τον τρόπο, μπορούν χωρίς κόπο να βρουν ποιά sites χρησιμοποιούν την προηγούμενη έκδοση από αυτή που φτιάχνει τα bugs.
Αφού κάποιος hacker εντοπίσει ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη update την εγκατάσταση μας, είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει πρόσβαση στο WordPress μας και να το χρησιμοποιήσει για επιθέσεις τύπου fishing για παράδειγμα.
Άρα, όχι μόνο δεν είναι καλή ιδέα να αποφύγουμε ένα update. Είναι και θέμα ζωτικής σημασίας να το κάνουμε γρήγορα. Γενικά όσο πιό γρήγορα κάνουμε update τόσο πιό ασφαλές είναι το site μας.
Δεν έχω χρόνο
Στις παλαιότερες εκδόσεις του WordPress για να κάνουμε αναβάθμιση, έπρεπε να κάνουμε χειροκίνητα όλη τη διαδικασία του upload των αρχείων και να τρέξουμε το script που έκανε τις αλλαγές στη βάση δεδομένων. Εκτός από χρονοβόρα, αυτή η διαδικασία ήταν και επιρρεπής σε λάθη. Το ίδιο ίσχυε και για τα plugins και τα themes μας.
Πλέον όμως η διαδικασία του update έχει απλοποιηθεί πλήρως και αρκούν λίγα μόνο clicks για να αναβαθμίσουμε την εγκατάσταση του WordPress μας. Επιπλέον υπάρχει η λειτουργία στο WordPress που επιτρέπει αυτοματοποιημένα updates γλυτώνοντας μας ακόμη περισσότερο χρόνο.
Τέλος αν ψάξετε στο wordpress.org θα βρείτε πολλά plugins όπως το “Simple Automatic Updates” τα οποία κάνουν αυτόματα όλες τις ενημερώσεις σε core/themes/plugins και στέλνουν email στον διαχειριστή κάθε φορά που ολοκληρώνονται οι ενημερώσεις.
Προστασία ενάντια στους hackers
Όπως εξηγήσαμε παραπάνω υπάρχουν πολλά κακόβουλα άτομα που δεν θα διστάσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκατάσταση του WordPress μας με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του.
Πολλοί μπορεί να πουν ότι “Το site μου δεν είναι κάποιο μεγάλο site με πολύ επισκεψιμότητα. Γιατί κάποιος να ασχοληθεί μαζί του;”. Η αλήθεια είναι ότι οι hackers δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο εργαλείο μέτρησης της επισκεψιμότητας. Άρα για αυτούς όλα τα site είναι εξίσου πιθανοί στόχοι.
Επιπλέον η πλειονότητα των επιθέσεων γίνεται για να αποκτήσουν οι hackers πρόσβαση ώστε να χρησιμοποιήσουν το site μας για επιθέσεις τύπου fishing και για να στείλουν μαζικά spam emails. Άρα δεν έχει μεγάλη σημασία αν το site μας είναι “μικρό”.
Ο καλύτερος τρόπος να τους “κλείσουμε την πόρτα” είναι να έχουμε πάντα updated το site μας χωρίς να έχουμε κενά ασφαλείας. Το ίδιο ισχύει και για τα plugins και τα themes μας.
Θέματα ασυμβατότητας
Μια εγκατάσταση WordPress αποτελείται από τον πυρήνα (core), τα plugins και τα themes. Όταν οι developers του WordPress κυκλοφορήσουν μια νέα έκδοση, οι developers των plugins και των themes, κάνουν και αυτοί με τη σειρά τους update τα πρόσθετα τους για να δουλεύουν με την καινούρια έκδοση του core.
Αν χρησιμοποιείτε μια παλιά έκδοση του WordPress θα είστε περιορισμένοι σε παλιές εκδόσεις των plugins και themes και αντίστροφα. Ο καλύτερος τρόπος για να μην έχετε τέτοιου είδους προβλήματα ασυμβατότητας είναι να είστε πάντα ενημερωμένοι και στον πυρήνα και στα πρόσθετα του WordPress.
Πτώση απόδοσης και ταχύτητας
Οι νέες εκδόσεις του πυρήνα του WordPress και των plugins πολύ συχνά περιέχουν βελτιώσεις στην ταχύτητα του κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν κάνετε τα updates το site σας παραμένει στον παλιό κώδικα ο οποίος είναι αργός.
Ένα αργό site δεν προσφέρει καλή εμπειρία χρήσης και κάνει τους επισκέπτες να ψάξουν αλλού για το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει.
Πτώση στο Google
Η πτώση της ταχύτητας του site οδηγεί και σε αντίστοιχη πτώση της κατάταξης στο Google. Ο λόγος είναι ότι η ταχύτητα ενός site είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κατάταξης για την δημοφιλή μηχανή αναζήτησης.
Μπορεί να ψάχνατε καιρό για το πιό γρήγορο web hosting αλλά δεν έχει σημασία αν ο κώδικας του site σας δεν είναι γρήγορος. Εξάλλου ποιός θέλει να είναι αργό το site του;
Blacklisting στους browsers
Σε περίπτωση που κάποιος χακάρει το site σας και εγκαταστήσει κάποιο malware ή σελίδες phishing, είναι θέμα χρόνου μέχρι οι browsers να αποκλείσουν την πρόσβαση των επισκεπτών σας. Σε αυτή την περίπτωση οι επισκέπτες σας θα βλέπουν την παρακάτω εικόνα αντί για το site σας.
Λιγότεροι πόροι υποστήριξης online
Αν ψάχνετε για βοήθεια για κάποιο θέμα που αντιμετωπίζετε είναι πολύ πιό εύκολο να βρείτε βοήθεια για τις νεότερες εκδόσεις του WordPress. Επίσης στα forums είναι πολύ πιθανότερο να λάβετε απαντήσεις όταν δεν έχετε κάποια παλιά έκδοση.
Staging sites
Το staging site είναι μια εγκατάσταση που γίνεται σαν αντίγραφο του βασικού site σας. Πρόκειται για ακριβές αντίγραφο των αρχείων και της βάσης δεδομένων αλλά σε διαφορετική τοποθεσία. Αν για παράδειγμα το site σας είναι το mysite.gr τότε το staging site μπορεί να είναι στο test.mysite.gr.
Κάθε φορά που θέλετε να περάσετε updates στο site σας αλλά θέλετε την παραπάνω ασφάλεια του δοκιμασμένου κώδικα μπορείτε να περάσετε τα updates πρώτα στο staging και αν πάνε όλα καλά τότε να τα περάσετε και στο live site.
Backups
Πολλοί web hosting providers (όπως για παράδειγμα η HappyByte) προσφέρουν καθημερινά backups. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να εγκαταστήσετε τα updates με ασφάλεια στο site σας γνωρίζοντας ότι ακόμη και αν κάτι δεν δουλέψει όπως πρέπει μπορείτε πάντα να κάνετε restore σε παλαιότερη ημερομηνία.
Σας προτείνουμε να δείτε το plugin BlogVault το οποίο προσφέρει δυνατότητες backup & staging.
Συνοψίζοντας
Στην τεχνολογία το μόνο σταθερό είναι ότι όλα αργά η γρήγορα κάποτε αλλάζουν. Όσο καθυστερείτε το update του site σας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να μην γίνει σωστά όταν έρθει η ώρα.
Τα updates σας προσφέρουν το μέγιστο σε ταχύτητα και εμπειρία χρήσης καθώς και καλύτερο SEO. Πάνω απ’όλα προσφέρουν ασφάλεια απέναντι σε hackers, ιούς και malware.