Τηλέφωνο HappyByte 210-300-9540 0      Blog      Panel

 

Κυκλοφόρησε το Android 8.0 Oreo. Οι 13 καινούριες αλλαγές που φέρνει.


Android Oreo

Η Google ανακοίνωσε επίσημα το ολοκαίνουριο Android 8.0 Oreo. To Oreo φέρνει πολλές αλλαγές σε ταχύτητα, απόδοση, ασφάλεια και ευχρηστία. Ας δούμε μια-μια τις σημαντικότερες απ’αυτές.

1. Picture-in-picture
Με τη λειτουργία Picture-in-picture μπορείτε να βλέπετε video σε ένα μικρό παράθυρο ενώ ταυτόχρονα εκτελείτε κάποια άλλη λειτουργία στο tablet ή το smartphone σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε για παράδειγμα να ψάχνετε για κάποιο email ενώ είστε σε video-κλήση, χωρίς να χρειαστεί να τη σταματήσετε.

2. Autofill API
Στο Android Oreo υπάρχει το νέο Autofill API το οποίο επιτρέπει σε password managers να συμπληρώνουν αυτόματα τα στοιχεία εισόδου σας στις εφαρμογές σας. Έτσι δεν χρειάζεται ξοδεύετε χρόνο για να πληκτρολογείτε δύσκολους κωδικούς.

3. Κουκκίδες ειδοποιήσεων
Στο iOS εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν τα λεγόμενα notification badges. Αυτό σας επιτρέπει να βλέπετε ένα κόκκινο κυκλάκι πάνω στο εικονίδιο μιας εφαρμογής που έχει μια νέα ειδοποίηση.

Η Google υλοποιεί κάτι παρόμοιο στο Android Oreo με την υιοθέτηση των κουκίδων ειδοποιήσεων. Έτσι πλέον θα βλέπετε μια μικρή κουκίδα πάνω στο εικονίδιο μιας εφαρμογής που έχει μια ειδοποίηση. Όπως για παράδειγμα ένα νέο email.

android oreo notification dots

4. Κανάλια ειδοποιήσεων
Με τα κανάλια ειδοποιήσεων μπορείτε να δημιουργείτε κανάλια που σχετίζονται με της ειδοποιήσεις κάποιας εφαρμογής. Μπορείτε να τους δώσετε την προτεραιότητα που θέλετε να έχουν και να τα παραμετροποιήσετε περαιτέρω. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κανάλι για ένα group του WhatsApp και να του δώσετε υψηλή προτεραιότητα.

5. Snooze ειδοποιήσεων
Πολλές φορές κάποια ειδοποίηση είναι σημαντική, αλλά για κάποιο λόγο θα ήταν καλύτερο να την δείτε λίγο αργότερα. Για παράδειγμα μπορεί να λάβατε ένα email ενώ είστε στο αυτοκίνητο και θα θέλατε να το δείτε όταν φτάσετε σπίτι. Με το snooze στις ειδοποιήσεις μπορείτε να καθορίσετε ένα διάστημα 15,30 ή 60 λεπτών στο οποίο η ειδοποίηση θα εμφανιστεί ξανά.

6. Background limits
Το Android Oreo βάζει όρια στις ενέργειες που εκτελούν οι εφαρμογές στο background. Για παράδειγμα πλέον υπάρχει όριο στο πόσο συχνά μια εφαρμογή μπορεί να ζητήσει την τοποθεσία σας. Με αυτό τον τρόπο υπάρχουν λιγότερες διεργασίες που εκτελούνται στο background με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

7. Νεο design στο μενού ρυθμίσεων
H Google είχε παρουσιάσει νέο design στο μενού ρυθμίσεων του Android 7.0 Nougat και το ξανακάνει στο Android 8.0 Oreo. Αυτή τη φορά παίρνει στοιχεία από τον σχεδιασμό του μενού ρυθμίσεων που έχει η Samsung στα smartphones της. Έτσι οι επιλογές είναι όμορφα ομαδοποιημένες σε κατηγορίες. Οι ποιο advanced λειτουργίες είναι κρυμένες ποιο βαθιά για να μην μπερδεύουν το χρήστη.

8. Νεο design στο μενού μπαταρίας
Επίσης ριζικά αλλαγμένο είναι το μενού μπαταρίας στο Oreo. Τώρα το ποσοστό της μπαταρίας και το πόση ώρα σας απομένει φαίνονται πάνω από τις υπόλοιπες πληροφορίες. Οι υπόλοιπες πληροφορίες (όπως πόση ώρα έχει περάσει από την τελευταία φόρτιση) φαίνονται παρακάτω.

Επίσης πλέον φαίνονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χρήση μπαταρίας που κάνει η κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Έτσι μπορείτε να δείτε πόση μπαταρία έχει καταναλώσει μια εφαρμογή όταν τη χρησιμοποιείτε και πόση όταν τρέχει στο background.

9. Έξυπνη επιλογή κειμένου
H επιλογή κειμένου είναι ποιό έξυπνη στο Android Oreo. Για παράδειγμα όταν επιλέξετε μια διεύθυνση, θα δείτε την επιλογή να ανοίξετε το Google Maps σε αυτή την τοποθεσία. Όταν επιλέξετε έναν αριθμό τηλεφώνου θα δείτε την επιλογή να τον καλέσετε.

10. Αυτόματο Wi-Fi
Στο Android 8.0 έχετε την επιλογή να ανοίγει αυτόματα το wi-fi όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιο δίκτυο “υψηλής ποιότητας”. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε το wi-fi κλειστό αλλά να ανοίγει και να συνδέεται αυτόματα όταν φτάσετε σπίτι.

11. Γρηγορότερο boot
Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη είναι το γρηγορότερο boot. Η Google υποστηρίζει ότι η συσκευή σας θα bootάρει έως και δύο φορές ποιο γρήγορα.

12. Καλύτερο performance
Με μια σειρά από αλλαγές στο Android 8.0, ορισμένες εφαρμογές θα είναι έως και δύο φορές ποιο γρήγορες. Αυτό θα γίνεται αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν κάτι οι δημιουργοί των εφαρμογών. Επίσης χάρη στον βελτιωμένο garbage collector οι εφαρμογές θα χρησιμοποιούν λιγότερη μνήμη.

13. Καλύτερο Bluetooth
Μια και το παραδοσιακό βύσμα ακουστικών εγκαταλείπει το ένα μετά το άλλο smartphone ήρθε η ώρα για το Android να υποστηρίξει νέους Bluetooth codecs υψηλής ποιότητας. Αυτοί συμπεριλαμβάνουν τους aptX, aptX HD, AAC και LDAC. Αυτό σημαίνει ότι στο νέο Android Oreo θα έχετε καλύτερη ποιότητα ήχου στα ασύρματα ακουστικά σας.

Επίσης το Android Oreo υποστηρίζει το Bluetooth Low-Energy 5.0 και το AVRCP 1.4 standard. Αν το τηλέφωνο ή το tablet σας έχει ήδη Bluetooth 5.0, με την αναβάθμιση του σε Android 8.0 θα ενεργοποιηθεί αυτόματα.



Ακολουθήστε μας, για να μαθαίνετε τα νέα μας και τις δημοσιεύσεις του blog μας.
Facebook Twitter


Όλα τα άρθρα